Breda Toont: Een Creatieve Zomer

Iedereen verdient een podium!

Leer je buurman kennen als muzikant, je nichtje als actrice of je collega als kunstenaar. Iedereen heeft wel iets creatiefs in zich, JIJ OOK!  Laat elkaar zien wat je maakt, doet, zingt, droomt of denkt. Het maakt niet uit wat het is, als het maar voortkomt uit creativiteit, aanstekelijk plezier en positieve energie. Samen maken we een creatieve zomer als nooit tevoren met onze prachtige stad als podium.

Meedoen is leuk en makkelijk!

Auto Draft 2

Online meedoen

Stuur ons een foto/video van jezelf en je creatie of act en wij plaatsen dit op onze social media kanalen. Een mooie manier om te genieten van elkaars werk en het aan anderen te laten zien, nu offline even geen optie meer is. Iedereen – van jong tot oud- kan gratis meedoen. Bij meer dan 200 inzendingen organiseren we op het einde van de zomer een route langs de deelnemers die zich in de eigen omgeving willen presenteren. Hoe leuk is dat!

Offline meedoen

Wil je jouw creatie of act nu al presenteren? In de voortuin, je balkon of samen met een buurman in de straat? Meld dit bij ons en wij maken het zichtbaar op onze kanalen. Wij laten je shinen op jouw podium! Om aan te melden of voor meer informatie mail je naar bredatoont@nieuweveste.nl

Nieuwsgierig geworden?

Elke week plaatsen we hier 3 bijzondere inzendingen.

Het overzicht van alle inzendingen kun je bekijken op
/eencreatievezomer
#eencreatievezomer

 

Deze Bredanaars gingen je voor!

Een Creatieve Zomer 23

Mbugi Ansari uit Doornbos

Mbugi Ansari is beeldend kunstenaar, geboren in Pakistan. Het grote schilderij ‘Waiting for a lover’ is geïnspireerd op de oude Perzische miniaturen die hij zag in India. Het duurde acht jaar om dit schilderij te maken: iedere dag schilderde hij een klein stukje om de concentratie zo puur en zuiver mogelijk te houden. De acryl techniek leerde hij van zijn leraar en collega Kees Mol. Werk van Mbugi is momenteel te bekijken in Galerie Drift, Breda.

Een Creatieve Zomer 24

Henk Willemsen uit Boeimeer

Henk is 10 jaar geleden begonnen met schilderen. Eerst in olieverf en later overgestapt op acryl omdat hij het wachten op het drogen van de verf beu werd. Zijn vrouw meldde hem ooit aan bij de schilderles van Tatiana Korchagina. Nu schildert Henk het liefst thuis. Hij heeft inmiddels zoveel geschilderd dat hij naast zijn berging op meer plekken werk heeft opgeslagen!

Een Creatieve Zomer 25

Kinderen uit verschillende wijken van Breda

De theaterworkshop werd ingeleid door medewerker Joni Cousins van Stedelijk Museum Breda. Zij bracht een foto van een kunstwerk mee dat uit de vaste collectie van het Museum komt: het werk ‘gestutte wolk’ van Sef Peeters (Breda, 1947-2019) Dit beeld diende als uitgangspunt voor de creativiteit van de meiden. Na een interessante filosofie sessie met de kinderen zette Theaterdocente Tanja De Raad van Nieuwe Veste de verschillende soorten wolken met de kinderen om in emoties en personages. Met de gecreëerde personages improviseerden de kinderen korte scènes.

Een Creatieve Zomer 20

Margot van Marrewijk uit Zandberg

Margot zit in een rolstoel en maakt schilderijen uit haar hart. Ze heeft veel meegemaakt in haar leven. Ondanks alles blijft ze de zonneschijn in haar leven zoals ze zelfs op één van haar schilderijen heeft geschilderd. Door mee te doen aan een creatieve zomer kunnen er meer mensen genieten van haar kunstwerken, hoopt ze. Neem een kijkje in haar huiskamer vol kunstwerken! Eén van Margots schilderijen hangt vanaf vandaag op de ‘creatieve zomer’ expowand bij Nieuwe Veste!

Een Creatieve Zomer 21

Floris Thelissen uit Brabantpark

”Ik vind het leuk om mijn eigen hand aan mijn hobby’s te geven, skaten is voor mij ook een hobby waar ik graag mee bezig ben. Een skatedeck is in principe een gebruiksvoorwerp wat ook een canvas kan zijn, je kan jezelf als persoon erop laten zien wie jij bent of waar je voor staat. Nu skate ik er nog op, maar wanneer ik een nieuw deck nodig heb wordt deze aan de muur gehangen! Mijn afstuderen van AKV St. Joost was mijn creatieve hoogtepunt, ik ben afgestudeerd in de richting Illustratie en Animatie maar heb geen traditionele Illustratie of Animatie gemaakt voor mijn afstuderen. Ik heb verhalen verteld door metaal en hout te combineren in een installatie waar 3D houten laser gesneden portretten in meerdere lagen emotie toonden en tegelijkertijd gegraveerd waren met het verhaal wat bij de emotie toont. Deze koppen waren bevestigd op zelf gelaste metalen standaarden met een roterende kop bovenop zodat je inclusief zaklamp op zoek kon gaan (in de duisternis) naar de verhalen die bij de gezichten horen.”

Een Creatieve Zomer 22

Ali al Mouee uit Haagpoort

”Creativiteit en kunst in het algemeen zijn voor mij heel belangrijk. Kunst maakt het leven mooier, het zegt zoveel over mensen. Ik kom uit Syrië en sinds enkele jaren woon ik in Nederland. Dit schilderij maakte ik deze week, ik wilde iets vrolijks en kleurrijks maken, dat is gelukt!”

Een Creatieve Zomer 17

Yvonne Ottervanger uit de Haagse Beemden

‘La Tintoretta’ neemt je mee naar Venetië waar ze haar hele leven woonde. Haar vader is de beroemde Venetiaanse schilder La Tintoretto die vele Venetiaanse interieurs beschilderde samen met zijn dochter. Zij verkleedde zich als jongen omdat ze alleen zo haar vader mocht assisteren. In de Middeleeuwen was het verboden voor vrouwen om te musiceren, te schilderen of op een andere manier artistiek te zijn. Haar vader signeerde daarom het gezamenlijke schilderwerk. Dit werk is geïnspireerd op het portret dat in opdracht van haar echtgenoot werd gemaakt. De bladmuziek die ze vast heeft is van Phillipe Verdelot: ‘Madonna per voi ardo’. La Tintoretta heeft haar geheim meegenomen in haar graf. Samen met haar vader en broer ligt ze begraven in een klein kerkje in het Noordoosten van Venetië. Dit schilderij is een ode aan de vrijheid voor alle jongens en meisjes in 2020 als het gaat om het uiten van je creatieve talent.

Een Creatieve Zomer 18

Ard Verhoeve uit Brabantpark

‘Als kind bouwde ik hutten, daar begon mijn creativiteit. Later maakte ik op de beslagen autoruit van mijn vader mijn eerste tekeningen. Mijn vader was architect en op een dag kreeg ik zijn tekentafel. Daar begon ik de tekeningen die ik op de autoruiten maakte, opnieuw te tekenen, ditmaal op papier. Toen ik in 2000 ziek werk, had ik ineens veel meer tijd en ben ik echt creatief geworden. Inmiddels werk ik met een computer. De tekeningen van vroeger waren het uitgangspunt voor de digitale werken van nu. Met poëzie, gitaar spelen en schilderen probeer ik zo origineel mogelijk te zijn. Mijn werk is ook te zien in Galerie Triptiek, Breda.’

Een Creatieve Zomer 19

Ans Kavelaars uit Ijpelaar/ Blauwe Kei

”Mijn zusje wilde graag een vrolijk kleurrijk schilderij voor op haar witte muur in haar nieuwe huisje. Ze is er blij mee!”

Een Creatieve Zomer 16

Wendy Kooremans uit de Haagse Beemden

“Ik ben docent Omgangskunde en teken al zolang ik me kan herinneren. Naast lesgeven in het MBO onderwijs in Rotterdam houd ik me graag bezig met het creëren van illustraties voor kinderen en het schrijven van verhalen, gedichten en het aanwakkeren van creativiteit in anderen. Inspiratie haal ik uit mijn studenten, gekke levensvragen en mooie ontmoetingen met bijzondere mensen.”

Een Creatieve Zomer 15

Trees Boin uit Boeimeer

“Borduren is mijn passie! Daar kijk ik iedere dag weer naar uit. Als ik een vervelend huishoudelijk klusje moet doen, beloon ik mezelf door erna een uur te borduren, heerlijk!”

Een Creatieve Zomer 14

Emily Pals-Reiniers uit Zandberg

“Sinds een aantal jaar ben ik gegrepen door het schilderen met olieverf. Ik schilder realistisch maar met een vlotte en energieke toets. Mijn onderwerpkeuze is gevarieerd: landschappen, portretten, huiselijke tafereeltjes. Ik schilder in mijn eigen atelier, bij de Nieuwe Veste of en plein air – ergens in de buitenlucht. Het contrast tussen natuur en het menselijke aspect hierin intrigeert me op dit moment zeer. Dit schilderij – olieverf op doek, 50×120 cm – brengt mens en natuur samen.” Meer werk van Emily is te zien op Instagram: @empathicdesign

Een Creatieve Zomer 11

Linda Steenbergen uit de Liniekwartier

‘Zoals een poppendokter poppen maakt, zo repareer en upcycle ik als spullendokter kringloopvondsten en persoonlijke gebruiksvoorwerpen. Zo maak ik boekenlampen van oude boeken, lijm ik scherven aan elkaar en weet ik wel raad met oude textielen. Het worden stuk voor stuk unieke producten die je echt niet meer wil weggooien!’

Een Creatieve Zomer 12

Marco van Tilburg uit de Hoge Vught

‘Ik ben beeldend kunstenaar op het gebied van schilderen en fotografie. Het is erg fijn jezelf in een schilderij te verdiepen en jezelf helemaal af te sluiten tot het klaar is. Bij de fotografie is het de enorme vrijheid die je hebt.’

Een Creatieve Zomer 13

Sofie Pool

“Ik heb sinds oktober 2019 vioolles en ik heb het erg naar mijn zin bij meester Paul.”

Een Creatieve Zomer 8

Karin Nijenhuis uit de Spoorbuurt

“Het schilderij “weg van patronen” verbeeld Roos die droomt van nieuwe wegen. Terugkerende thema’s in mijn werk zijn de mens en al zijn emoties en licht. Het werk is gemaakt met olieverf, op een doek van 150 x 100 cm. “

Een Creatieve Zomer 9

Henk Kooij uit Muizenberg-Kesteren

‘Dit gedicht maakte ik in de Algarve, in Portugal. Ik heb dan de tijd om te mijmeren en me tot dichten te zetten. Verveling, rust, het is ideaal voor je creativiteit!’

Een Creatieve Zomer 10

Marion Thielen uit de Haagse Beemden

Mijn creaties maak ik van wollen dekens: knuffels, kinderjasjes, giletjes en nog veel meer mooie producten. Ik verkoop aan winkels en sta regelmatig op kunstmarkten.

Een Creatieve Zomer 3

Janneke Slot uit de Haagse Beemden

“Ik heb in de afgelopen maanden heel veel gewandeld. Het was zo bijzonder om overal lege landschappen te zien, vaak waren we de enige wandelaars. Een hele vreemde gewaarwording. Gaandeweg ging ik foto’s maken van al die lege landschappen en plekken zonder mensen, zonder geluid. Ik noem de serie ‘Hello Emptiness’. Het is een hele verzameling geworden.”

Een Creatieve Zomer 4

Roel van Daal uit Fellenoord

“Ik houd van het werken met mijn handen en ik help graag vrienden en familie met allerlei creatieve uitdagingen in en om het huis. Tijdens de Corona maanden vroeg een goede vriend of ik een uniek tv meubel kon maken. Ik ben best trots op het resultaat!”

Een Creatieve Zomer 5

Luuk de Greef uit Hoge Vught

“Dit is een cover van het nummer ‘Lovin you’ van Minnie Riperton uit 1974. Een paar dagen voor deze opname speelde Harry Tuhusula dit nummer tijdens een repetitie van de OM band. Dat klonk zo lekker dat ik het thuis ook ging spelen, maar de versie van Harry is stukken beter!”

Een Creatieve Zomer 2

Jose Korsmit

“Ik ben beeldend kunstenaar en ik maak o.a. politieke tekeningen. Ik ben altijd onderweg met potlood, vulpen en papier. Waar ik ga of sta er komen altijd prikkels binnen ter inspiratie. Dan komen mijn diepste zielenroerselen naar boven en krijgen vorm op het papier. Dit werk heb ik speciaal gemaakt voor de demonstratie tegen racisme.”

Een Creatieve Zomer

Fiola van Nunen uit de Blauwe Kei

“Tijdens de quarantaine was mijn zoon jarig. Ik vond het verschrikkelijk voor hem dat we niemand van onze vrienden en familie konden uitnodigen. Ik heb daarom gevraagd of ze een foto van zichzelf wilden sturen. Ik heb hier papieren poppetjes van gemaakt en ze lekker dicht bij elkaar gezet. Ik had niet verwacht dat hij er zo blij mee zou zijn. Ik heb de papieren familie de hele Coronaperiode laten staan, zo waren ze toch een beetje bij ons.”

Een Creatieve Zomer 1

Ad van Tolhuijsen uit de Blauwe Kei

“Toen ik dit voorjaar aan huis gekluisterd was ging ik eens goed rondkijken wat ik allemaal nog voor nuttigs kon doen. Mijn oog viel op de cavia’s in de tuin. Ik besloot een buitenverblijf voor ze te bouwen omdat het prachtig weer was en ik me kon voorstellen dat ze wel van wat meer zonlicht zouden willen. Omdat ik zoveel tijd had heb ik er zelfs een luchtbrug tussen gebouwd, zodat ze zelf kunnen kiezen in welk verblijf ze willen zijn. Het is een groot succes, de cavia’s (en wij) hebben de grootste lol in hun nieuwe woning. Grappig, maar dit had ik zonder Corona nooit bedacht, laat staan gemaakt!”

Breda Toont 4

Margarita Aldana Gonzalez-Slagboom uit de Wisselaar

“Ik en mijn parallelle wereld drukken mijn spirituele ervaringen uit die de visie van mijn leven hebben veranderd. In mijn zoektocht naar wie ik ben en wat ik hier doe, bevraag ik ALLES: mijn familie, mensen, mijn levenservaringen en waarom en hoe Ik leef, mijn huwelijk met een pastor, etc. Binnen deze zoektocht, laat mijn naam, Dalia Margarita de kleuren naar voren komen en weerspiegeld worden in mijn schilderij.”

Breda Toont 3

Cees Smolders uit de Haagse Beemden

“Deze tekeningen zijn gemaakt bij Ontmoetingscentrum de Sleutel waar ik in normale tijden op donderdagmiddag met een aantal mensen creatief bezig ben. Het is heerlijk om lekker bezig te zijn met kleuren en vormen. Eerst de constructies opzetten en dan invullen met allerlei verschillende kleurpotloden. Het is heerlijk ontspannend.”

Breda Toont 2

Carolijn Beckers uit Brabantpark

“Dit schilderij heb ik gemaakt onder het motto ‘als ik er niet naar toe kan, schilder ik het! Vive la douce France!”

Breda Toont

Breda Toont wordt mede mogelijk gemaakt door Nieuwe Veste. Breda Toont verbindt, ondersteunt en stimuleert de creativiteit van mensen.