Auto Draft

Je ziet veel Zero Waste Challenges voorbij komen tegenwoordig, maar om echt te kunnen volhouden is het beter om stapje voor stapje te beginnen. Begin bij de dingen die je gemakkelijk en snel kunt aanpakken, zoals groente en fruit zonder verpakking te kopen, je tandenborstel te vervangen voor een niet-plastic variant en zo min mogelijk kant-en-klaar eten te kopen, te kiezen voor dingen in glazen potten inplaats van de plastic verpakking en zo steeds een stapje verder. 
Op deze websites vind je meer informatie over zero waste gaan: Zero Waste NederlandHet Zero Waste ProjectLeven Zonder Afval.

Handig om alvast te onthouden is de 5xR regel: Refuse, Reduce, Reuse, Repair, Rot.

Wordt een (gedeeltelijke) minimalist
Een movement die (gedeeltelijk) hand in had gaat met de zero waste movement is minimalistisch leven. Je hoeft niet perse meteen in een tinyhouse te wonen om dit principe toe te kunnen passen op je leven. Het idee is dat je je bewust wordt wat je echt nodig hebt en minder spullen ‘zo maar’ koopt. Gooi het over de duurzame boeg en dat wordt het ook belangrijk dat de spullen die je nog wel echt moet kopen, duurzaam en verantwoordelijk geproduceerd zijn. Het doel ligt ook niet op zo veel mogelijk spullen weg doen, maar op het over houden van de spullen die jou gelukkig maken(Marie Kondo is hier een kei in). Maar volg niet alles blindelings. Als je bijvoorbeeld spullen onnodig weg doet die en later weer opnieuw moet kopen sla je de plank mis.  

Benieuwd naar meer duurzaamheid tips en interessante boeken? Bekijk dan de online collectie verduurzaming hier.